Spätzle is een Zuid-Duitse specialiteit uit de regio van Baden-Württemberg, de lokale variant van pasta.  Voor de bereiding heb ik de hulp ingeroepen van iemand uit die regio, met een uitstekend resultaat tot gevolg!

Om Spätzle te maken heb je een Spätlepresse nodig.  Hoe zo’n pers eruit ziet zie je op deze link.

Ingrediënten voor 4 personen:

– 500 gram bloem

– 5 eieren

– water

– zout

– 250 gram gemalen Appenzeller kaas (of een andere sterk smakende kaas)

– 250 gram gemalen Edammer kaas

– 250 gram spekblokjes

– 1 ajuin

 

Bereiding:

– Voor de Spätzle moet je de bloem en de eieren met een beetje zout mengen tot een dikke deeg.  Eventueel een klein beetje water toevoegen, hij mag echter niet te lopen zijn.

– De ajuin in ringen snijden en stevig aanbraden.

– De spekblokjes in een pan bakken.

 

– Water aan de kook brengen en de Spätzle met de pers in het kokende water drukken.  De deeg zal eerst naar de bodem van de pot zinken.  Als hij terug boven komt drijven moet je hem eruit scheppen en in een voorverwarmde diepe schaal leggen.

– Herhaal dit tot je een bodem van deegwaren hebt gevormd.  Dan een laag (gemalen) kaas en wat spekblokjes erover strooien.

– De schaal in een voorverwarmde oven op ongeveer 100° zetten terwijl je de volgende laag Spätzle bereidt.

– Dit proces herhalen tot de ovenschaal gevuld is, de schaal tussendoor telkens weer in de oven zetten.

– Op het einde de gebakken ajuin bovenaan toevoegen en dan alles in de oven nog eens door en door warm laten worden.

 

Het is een zeer zwaar gerecht, dus erbij kan je best nog wat lichte rauwkost serveren: sla, radijsjes, tomaten, …

 

Als drank is in de winter een stevige rode wijn aan te bevelen, in de zomer een halve liter ‘Hefeweizen’, een duits tarwebier.

Advertenties